<< TERUG NAAR ALLE EDITIES

FEITEN & CIJFERS
Data: 2 - 9 december 2006
12e editie
Aantal bezoekers: 8430

WINNAARS
1. EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
- PRIJS VAN DE JURY:
Godkänd (Lisa Langseth)
- PRIJS VAN HET PUBLIEK:
Six Shooter (Martin McDonagh)

2. VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE COMPETITIE VOOR KORTE FICTIEFILMS
- PRIJS VAN DE JURY:
Anemoon (Nathalie Teirlinck)
- PRIJS VAN HET PUBLIEK:
Zondvloed (Peter Ghesquière)
- PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT:
Explode RU486 (Jesse De Greef)

COMPETITIE VOOR KORTE ANIMATIEFILM
- PUBLIEKSPRIJS:
Administrators (Roman Klochkov)

VIDEOCLIPCOMPETITIE
- PRIJS VAN DE JURY:
How Does it Feel (Lars Damoiseaux)

3. TE GAST
- HUMO AWARD:
Fernsehturm (Alexander Van Waes)

IKL JURY
Frank Focketyn (BE), Steven De Foer (BE), Geoffrey Enthoven (BE), Koen Mortier (BE), Ivana Vuksic (HR), Jaak Boon (BE), Ray Cokes (UK), Christophe Lambrecht (BE), Danny Elsen (BE), Peter Ignacio (US)

EDITIE 2006

Festivalverslag

Tijdens de 12de editie werd de onverwachte en sterke groei van de voorgaande jaren niet alleen bevestigd, het IKL brak opnieuw een bezoekersrecord. Het IKL haalde nu bijna 8.500 bezoekers. Eén en ander had wellicht te maken met de volle ontplooiing van de jaarwerking. Sinds 2005 was het IKL niet alleen als festival actief, maar het hele jaar door: met de uitgave van dvd’s, een daaraan gekoppelde distributiewerking, een intensieve scholenwerking, een sterk uitgebouwde website met heel wat kortfilmnieuws, maandelijkse nieuwsbrieven e.d.m. Kortom, het festival was het hele jaar door actief en aanwezig en verbreedde daarmee op efficiënte wijze het draagvlak.De buiten alle verwachtingen grote opkomst op het IKL 2006 was de kers op de taart aan het einde van een erg actief jaar. Verder profiteerde het IKL mee van een vrij algemene hausse in de kortfilmwereld. Heel wat initiatieven doken op (het online kortfilmmagazine Kortfilm.be, De Kortste Nachten in Antwerpen, Kort Geknipt in Sint-Niklaas, het dvd label Come and See, e.d.m. ), heel wat makers scoorden in het buitenland met hun films en een aantal media pakten uit met kortfilm (zoals de kortfilms op de Humo-dvd’s, de kortfilms op de Belgacom-platformen, e.d.m.). Samen zorgde dat voor heel wat persaandacht. Zelden was de kortfilm meer aanwezig. Laatste factor in de onverwachte doorbraak was ook de bijgestuurde, uitgebreide promotiecampagne van het IKL. Voor het eerst werd met een volwaardige festivalkrant gewerkt (inclusief heel wat redactioneel materiaal) die, onder meer als bijlage bij De Morgen, op zo maar eventjes 100.000 exemplaren verspreid werd. Die duiding bij het genre -nog steeds voor velen een onbekend genre- verlaagde de drempel.

Ook inhoudelijk was het IKL 2006 een goed jaar. Er stonden een recordaantal van 285 films en clips op het programma, verdeeld over 126 vertoningen in 4 zalen. De trends van de voorbije jaren zetten zich verder. Het percentage buitenlands werk steeg naar om en bij 65%, het binnenlands werk vertegenwoordigde ongeveer 35%. Het publiek verkoos voornamelijk de competitievoorstellingen -de Europese competitie kende een even grote opkomst als de Vlaamse – de animatiefilmspecials en de Comedy Shorts. De special rond de Oost-Europese film en de experimentele programma’s liepen iets minder vlot.

De competitie kreeg er een extra prijs bij. In het kader van een nauwe samenwerking met de nieuwe mediapartner Humo werd voor het eerst de “Humo Award” uitgereikt. De prijs werd bepaald door de bezoekers van de Humo-website, waar de geselecteerde films te bekijken waren. Ook met Studio Brussel werd een online project opgezet. Via de StuBru website konden mensen alle geselecteerde clips bekijken en feedback op geven. Het IKL had ook dit jaar een intensieve muzikale randprogrammatie, met dagelijks DJ’s en bandjes in het festivalcafé. De schoolvoorstellingen van het IKL liepen ook steeds vlotter. In de periode voor, tijdens en na het festival bezochten meer dan 1.100 scholieren een kortfilmvertoning.

> Download de catalogus (PDF, 10Mb) (Engels & Nederlands)
> Download de folder (PDF, 5MB) ( Nederlands)
> Bekijk de trailer op Youtube