Het Kortfilmfestival presenteert, enkele weken voor het jaareinde, een uniek jaaroverzicht: het beste wat er het afgelopen jaar verwezenlijkt werd in de wondere wereld van de kortfilm, met naar gewoonte een lange reeks premières. Fictie- en animatiefilms, kinderfilms, non-narratieve visuals en alle denkbare crossovers tussen deze genres. Het festival is niet enkel een vertoningsmoment voor de kortfilm, het is ook een talentenjacht waarbij zowel jury als publiek een regisseur kunnen bekronen en op die manier logistiek, promotioneel of financieel een duwtje in de rug geven. De 20ste editie gaat door tussen 28 november en 6 december 2014
CALL FOR ENTRIES
INT. SHORT FILM FESTIVAL 2014


The festival now launches a call for entries for the European and Flemish Competitions as well as for non-competitive international compilations

APPLICATION

The Leuven International Short Film Fest has teamed up with Reelport for its online submissions. We would love you to use this easy-to-use application system when applying your film for Leuven International Short Film Fest.


>> INFO, REGULATIONS & SUBMISSION: REELPORT

ZOEK OP TITEL OF REGISSEUR


ARTIST IN FOCUS: SAHIM OMAR KALIFA

Het verhaal van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa leest als een filmscript. Gebeten door het filmvirus maakte hij in de jaren ’90 in zijn thuisland op eigen houtje een hele reeks films. In 2001 vlucht hij naar België en vestigt zich in Leuven. In 2004 begint hij een filmopleiding aan de Brusselse filmschool Sint-Lukas. En het is meteen raak: zijn afstudeerwerk, ‘Nan’, wordt bekroond met een VAF Wildcard. Het begin van een indrukwekkende (kort)filmcarrière...

>> Artist in focus: Sahim Omar kalifa
INT. KORTFILMFESTIVAL LEUVEN IS
“ACADEMY AWARD® QUALIFYING FESTIVAL”


Eind 2012 accepteerde the Academy of Motion Picture Arts and Sciences het Internationaal Kortfilmfestival Leuven als “qualifying festival”. Dit betekent dat ieder jaar de winnaar van de Prijs van de Jury in de Europese Kortfilmcompetitie én de Prijs van de Jury in de Vlaamse Kortfilmcompetitie rechtstreeks in aanmerking komen voor een Academy Award® nominatie. Dankzij deze belangrijke erkenning is er dus, naast een Europese ook jaarlijks één nieuwe Vlaamse kortfilm zeker van een plaats op de longlist (onder voorwaarde dat ook aan de andere vereisten voldaan wordt). De winnaars van de competitie 2013 op het IKL komen in aanmerking voor de Academy Awards® 2015. Hieronder vindt u een lijstje van alle Qualifying festivals.

>> Academy Award® qualifying festivals

ACTIVITEITEN VOOR FILMPROFESSIONALS (IN SPE)

Ook dit jaar presenteert het Kortfilmfestival een reeks activiteiten gericht op filmmakers, filmstudenten of anderen met interesses of ambities in de filmerij. De activiteiten behandelen verschillende facetten van het vak; van scenario tot productie, postproductie en distributie.

Op het menu staan infosessies, debatten, een heuse winterschool, een speeddate en een aantal masterclasses, onder meer van de Britse regisseru Simon Ellis en van Erik Van Looy


>> Alle professionele activiteiten op een rijtje

FESTIVAL VIDEO LIBRARY EN VAF WILDCARD SCREENING ROOM

Op het festival kan u alle VAF Wildcard inzendingen bekijken in een privé mini-cinemazaaltje, u dient hiervoor enkel een code aan te kopen bij het onthaal (2 euro per uur, gratis voor Wildcard geselecteerden).

Voor geaccrediteerde gasten (nationaal en internationaal) is er bijkomend ook de Festival Video Library waar álle kortfilms uit competitieve programma's en de meeste uit de niet-competitieve programma's te bekijken zijn. U heeft hiervoor een accreditatie nodig én een code die u bij de gastenbalie van het festival kan afhalen.

De videolibrary en screening room is open van 11.00 tot 22.00 en bevindt zich in het Kunstencentrum STUK (in de paviljoenenzaal)

 

DOE JE STAGE BIJ HET KORTFILMFESTIVAL 2014!

Het IKL stelt in 2014 twee stageplekken open (voor studenten - minimaal 240 uur stage)

Promotioneel en administratief medewerker"
>>DOWNLOAD vacature (PDF)

"Productioneel medewerker"
>>DOWNLOAD vacature (PDF)
SFEERBEELDEN VAN DE VOORBIJE DAGEN

>> Foto's op Facebook-pagina

KORTFILMCOMPETITIE & JURY

Ter ondersteuning van nieuw filmtalent, organiseert het IKL, in samenwerking met een lange reeks partners, opnieuw een kortfilmcompetitie. De winnaars krijgen niet alleen een publiek platform en promotionele ondersteuning, de prijzen die in de competitie worden uitgereikt betekenen ook financiële en/of logistieke steun voor toekomstige producties.


Wie die prijzen ontvangt bepaalt ú, het gewaardeerde publiek en de IKL-juryleden.

>> Alles over de competitie & jury

A SHORT HISTORY OF BELGIAN CINEMA


2 jaar na de internationale reeks (en bijhorende publicatie) "Milestones in Short Film History" pakt het IKL opnieuw uit met een stevig omkaderde en gedocumenteerde filmhistorische reeks. "A Short History of Belgian Cinema" , de reeks én bijhorend boekje, vertelt de geschiedenis van de Belgische cinema in kortfilms.

>> A Short History of Belgian Cinema: Programma 1 - Programma 2 - Programma 3
>> Publicatie "A Short History of Belgian Cinema" (Nederlands - Frans)
>> Ook nog steeds online beschikbaar: Publicatie "Milestones in Short Film History" (2011)
VAF WILDCARDS 2013


Het Vlaams Audiovisueel Fonds draagt aanstormend filmtalent een warm hart toe en reikt daarom ieder jaar de VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende jonge film­makers. Er zijn Wildcards voor fictie-, documentaire-, animatie- en experimentele films. De uitreiking van de grootste der filmprijzen in ons land gebeurt ook dit jaar weer in samenwerking met het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

>> Alles over de competitie en de Wildcards 2013
>> Wildcards fictie, filmlab, animatie, documentaire


PALMARES IKL 2013!

Op zaterdag 7 december werd de 19e editie van het Internationaal Kortfilmfestival feestelijk afgesloten met de uitreiking van alle prijzen in de IKL-competitie en de overhandiging van de VAF Wildcards.


Het palmares is in vele opzichten uitzonderlijk. Zo wint Deben Van Dam (foto boven) met zijn kortfilm "De Weg van Alle Vlees", een zwarte komedie met in de hoofdrollen Flor Decleir en Sam Louwyck, niet alleen de Juryprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm, de film was ook topfavoriet bij de festivalbezoekers en mocht ook de Publieksprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm mee naar huis nemen. Eerder deze week mocht Van Dam ook al de HUMO Award én een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds in ontvangst nemen. Vier bekroningen voor dezelfde film is uniek in de geschiedenis van het Int. Kortfilmfestival Leuven.

Ook Maaike Neuville (foto onder) scoort erg goed dit jaar: ze wint de Prijs voor het Beste Debuut met haar eindwerk "Sonnet 81", een intiem in beeld gebracht en erg knap geacteerde film over een koppel dat het overlijden van hun dochter herdenkt samen met haar nauwe vrienden. Ook deze film won eerder deze week al een Wildcard van het VAF. De Publieksprijs voor de Beste Vlaamse Animatiefilm gaat naar Wouter Bongaerts voor zijn film "Mia". Deze film, die in Belgische première ging op het IKL, won enkele weken geleden ook al de Prijs van het Publiek op het Austin Film Festival in Texas (USA).

ShortsTV organiseerde opnieuw "The Pitch", een wedstrijd waarbij filmmakers met een goed idee een budget konden winnen om dit idee uit te voeren. "The Pitch 2013" werd gewonnen door Frederike Migom.

Ook de Europese Kortfilmcompetitie kende een opmerkelijke einduitslag: zowel Publieks- als Juryprijs gaan naar een Franse productie. De Prijs van de Jury gaat naar "La Fugue" van Jean -Bernard Martin. De Prijs van het Publiek naar "Géraldine, Je t'Aime" van Emmanuel Courcol.

In de jury zetelden dit jaar Erik Van Looy (regisseur), Simon Ellis (regisseur, UK), Torunn Nyen (Grimstad Short Film Festival, NO), Steven Tuffin (filmjournalist), Sanne Nuyens (scenariste),Trey Ellis (Columbia University, USA), Gaia Meucci (Encounters Short Film and Animation Festival, UK), Ben Segers (acteur), Hans Bruch jr (D.O.P.) en Caroline Strubbe (regisseur).

De 19e editie van het Kortfilmfestival Leuven was een memorabele editie, niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van de films en het opmerkelijke palmares, maar ook vanwege de grote internationale belangstelling. De organisatie start meteen na deze editie aan de voorbereidingen van de volgende feest-editie: het IKL viert in 2014 immers haar 20-jarig bestaan. Noteer de data alvast in je agenda: IKL 2014 zal doorgaan van 29 november tot 6 december.

Een overzicht van alle winnaars:

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
Prijs voor het Beste Debuut: Sonnet 81 (Maaike Neuville)
Prijs van het Publiek: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: Mia (Wouter Bongaerts)

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: La Fugue (Jean-Bernard Marlin)
Prijs van het Publiek: Géraldine Je t' Aime (Emmanuel Courcol)

TE GAST

HUMO Award: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
ShortsTV Award: Frederike Migom

VAF WILDCARDS
Fictie: Sonnet 81 (Maaike Neuville) en De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
Documentaire: Peut-être le noir  (Juliette Joffé) en 28 Rue Brichaut (Hannes Verhoustraete)
Animatie: Eén, twee, drie, piano! (Nienke Deutz)
Filmlab: Fabric of Time (Miki Ambrózy)

UITGELICHT: EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA

Premature

Martin keert voor het eerst sinds lang terug naar Noorwegen om zijn Spaanse vriendin Lucia voor te stellen. Zijn ouders pikken het koppel op aan de luchthaven. Onderweg leert Lucia haar nieuwe schoonouders kennen…
‘Premature’ is volledig opgenomen vanuit een vast camerastandpunt, vooraan in de wagen. Door de grappige, pijnlijk herkenbare situatie te plaatsen in een beperkte ruimte wordt op schitterend wijze de essentie aangetoond: als familie ben je, zonder uitweg, tot elkaar veroordeeld. ‘Premature’ won vorig jaar de juryprijs in de Europese competitie op het IKL en de Grand Prix op het Encounters Film Festival.

Deze film maakt deel uit van Norsk Kort 1

Andere uitgelichte titel

DALTON: DISTRIBUTIE & DVD

Fonk vzw, de organisatie achter het IKL, is al ruim een decennium ook actief als promotor en distributeur van kortfilms. De ad hoc georganiseerde jaarwerking rond kortfilm werd recent grondig uitgebreid en omgevormd tot een apart opererende distributeur, genaamd Dalton Distribution. Dalton is actief op het vlak van zaaldistributie, tv-sales, video on demand en DVD/Bluray productie en distributie. De kortfilmcatalogus bevat momenteel tientallen straffe Vlaamse kortfilms, waaronder pareltjes als Oh Willy, Dood van een Schaduw, Mont Blanc, Baghdad Messi, The Importance of Sweet and Salt, Rotkop en vele, vele anderen.

> Meer over distributie
> Webshop van Dalton Distribution: Daltonshop.be