Winnaars IKL 2019 - Jong talent gaat met de prijzen lopen op 25ste editie Kortfilmfestival Leuven

 
Jong talent gaat met de prijzen lopen op 25ste editie Kortfilmfestival Leuven
 
 

Op de slotceremonie van de 25e editie van Kortfilmfestival Leuven zijn dit jaar 18 prijzen uitgereikt. In de vlaamse competitie vielen dit jaar opvallend veel studentenwerken in de prijzen.

 
 

In de Vlaamse competitie bekroonde de jury Da Yie (Good night) van Anthony Nti met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. De jury prees de kortfilm om het sterke vrouwelijke hoofdpersonage en de prikkelende openingsscène. Anthony Nti won in 2016 met zijn bachelorfilm al de Debuutprijs op Kortfilmfestival Leuven en bewijst zijn talent met deze juryprijs voor zijn masterfilm. De Antwerpse regisseur met Ghanese roots trok naar Ghana voor de opnames van zijn film. Door deze juryprijs komt Da Yie terecht op de longlist van de Oscars.

 

 
 
DA YIE
GYRE
 
 

De juryprijs voor het Beste Debuut gaat naar Gyre van Charlotte Lybaert. Lybaert overtuigde met haar afstudeerfilm ook de VAF-jury en wint daardoor eveneens de VAF Wildcard Fictie. De jury omschrijft Gyre als een film die veel vertelt zonder dat er veel gesproken wordt. De locatie, de casting, het acteerwerk en de uitstekende cinematografie ​​dragen allemaal bij aan de intense sfeer van jeugd en verlangen.

De publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar de masterfilm van Tijs Torfs. In zijn film Graven vertolkt Tom Audenaert een doorgedraaide strandjutter die, gewapend met zijn rode muts, zijn vergeeld marcelleke en zijn spade, verwoed putten graaft in het zand.

 
 
DA YIE
GYRE
 
 

 

De juryprijs voor Beste Acteerprestatie gaat naar actrice Joke Emmers voor haar rol in de kortfilm Lieve van Vincent Groos. De jury is vol lof over Emmers’ empathische weergave van een zorgzaam en zacht personage dat onder druk staat.

Dit jaar wordt voor het eerst de Juryprijs voor Beste Cinematografie uitgereikt op het festival. Director of Photography Maxime Lahousse ontvangt deze nieuwe prijs voor haar uitgekiende cinematografie van de film Nesting van Alex Verhaest. De Jury omschrijft Lahousse als iemand die het vak cinematografie zowel technisch als artistiek perfect beheerst.

 
 
DA YIE
GYRE
 
 

 

De jury verkoos Raketkanon - I live in a society van Maximiliaan Dierickx tot beste korte documentaire in de Vlaamse competitie. De opmerkelijk intieme weergave van de creatieve spanningen binnen een rockband was doorslaggevend. De film volgt van erg dichtbij de leden van de band Raketkanon tijdens de opnames van hun laatste plaat.

Het publiek viel als een blok voor Carrier van Marijn Grieten in de Vlaamse animatiecompetitie. In deze prachtige 2D animatiefilm ontwaakt een reusachtige robot uit een eeuwenoude slaap om in een post-apocalyptische wereld zijn voorgeprogrammeerde taak uit te voeren. De robot beseft echter al snel dat zijn opdracht de eenzaamheid in zijn hart niet zal kunnen wegnemen.

 

 
 
DA YIE
GYRE
 
 

In de Europese competitie bekroonde zowel de jury als het publiek de Noorse film The Tent van Rebecca Figenschau. De jury was verrast door de geestige dialogen en de perfecte komische timing. In The Tent borrelen de onuitgesproken issues van een disfunctionele familie op als ze op familievakantie samen een ingewikkelde tent proberen op te zetten. De film verovert zo een plaatsje op de longlist voor de Oscars.

De Nederlandse film The Walking Fish van Thessa Meijer kreeg een eervolle vermelding van de jury. De jury stuurt de Wit-Russische film Lake of Happiness van Aliaksei Paluyan naar de European Film Awards in 2020.

 
 
 
VAF WILDCARDS
 
 

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar vijf VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen.

De twee VAF Wildcards voor Fictie zijn voor Sun Dog van Dorian Jespers en Gyre van Charlotte Lybaert. De documentairewildcard is voor Jaan Stevens met For Eunice. Een eervolle vermelding in de documentaire sectie is voor Okaeri van Axelle Lenaerts.  Timothée Crabbé ontvangt de VAF Wildcard voor animatie voor zijn film Balance. Elie Maissin wint de VAF Wildcard in de Filmlab selectie met zijn film This house/La maisonMartijn Van de Wiele krijgt een eervolle vermelding met The Afterlife of Fatherbird.

 
 

 

Er werden dit festival nog drie gastprijzen uitgereikt:

Op dinsdag 4/12 verkoos het Humopubliek #YOUTOO van Jenne Decleir en Björn Pinxten als winnaar van de Humo Award.

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Meander van Dayo Clinckspoor.

De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn De Veestapel bij de kribbe van Breyten Van Der Donck & Julie Vanlerberghe en Dochters  van Marjolein Verhoeven.

 
 
PRIJZEN

VLAAMSE COMPETITIE: FICTIE

 • Prijs van de Jury  
  DA YIE  - Anthony Nti
  Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. € 12.500.
  De Vlaamse Juryprijs is Academy Award® Qualifying.
 • Prijs van het Publiek 
  GRAVEN -  Tijs Torfs
  CANVAS aankoopprijs t.w.v. € 2.000 + faciliteiten geschonken door Mikros en A Sound t.w.v. € 10.000.
 • Prijs voor het Beste Debuut 
  GYRE - Charlotte Lybaert
   € 1.500, geschonken door SABAM.
 • Prijs voor de Beste Acteerprestatie 
  Joke Emmers in LIEVE

   € 1.000, geschonken door PlayRight+.
 • Prijs voor de Beste Cinematografie 
  NESTING -  DOP: Maxime Lahousse
   € 1.000, geschonken door Camalot.
 

VLAAMSE COMPETITIE: ANIMATIE

 • Prijs van het Publiek 
  CARRIER van Marijn Grieten
  Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. € 1.000.
 
 

VLAAMSE COMPETITIE: DOCUMENTAIRE

 • Prijs van de Jury
  RAKETKANON - I LIVE IN A SOCIETY - Maximiliaan Dierickx 
  Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. € 7.500 +  La Guarimba Award (een filmresidentie van 10 dagen in Calabria, Zuid-Italië.)
 

EUROPESE COMPETITIE: FICTIE

 • Prijs van de Jury
  THE TENT - Rebecca Figenschau

   € 1.000 geschonken door Kortfilmfestival Leuven.
  De Vlaamse Juryprijs is Academy Award® Qualifying.
 • Prijs van het Publiek
  THE TENT - Rebecca Figenschau

  CANVAS aankoopprijs t.w.v. € 2.000.
 
 

EUROPEAN FILM AWARD NOMINATIE

 

LAKE OF HAPPINESS - Aliaksei Paluyan 

 

  De festivaljury van de Europese Competitie nomineert één film uit de Europese en Vlaamse Competities voor de European Film Awards.

   

  VAF WILDCARDS

  • Wildcards Fictie
   SUN DOG - Dorian Jespers
   GYRE - Charlotte Lybaert

    2 x € 60.000.
  • Wildcard Animatie
   BALANCE - Timothée Crabbé

    1 x € 60.000.
  • Wildcard Documentaire
   FOR EUNICE - Jaan Stevens
    
   1 x € 40.000.
   Special Mention: Okaeri - Axelle Lenaerts
  • Wildcard FilmLab
   THIS HOUSE / LA MAISON - Elie Maissin

   1 x € 25.000
   Special Mention: The Afterlife of Fatherbird - Martijn Van de Wiele
   

  PITCH YOUR SCRIPT AWARD 

  DE VEESTAPEL AAN DE KRIBBE - Breyten Van Der Donck & Julie Vanlerberghe

  DOCHTERS - Marjolein Verhoeven

  2 x € 5.000 aan faciliteiten geschonken door Camalot.

   

  PERSPRIJS

  MEANDER - Dayo Clinckspoor

  € 500 geschonken door UBFP en UFK.

   

  HUMO AWARD 
  #YOUTOO - Jenne Decleir en Björn Pinxten

  Uitreiking op woensdag 4 december. 
  Aankoopprijs t.w.v. € 600, geschonken door HUMO en Dalton Distribution.