Winnaars Kortfilmfestival Leuven 2021

Het was even spannend afwachten of de 27ste editie van Kortfilmfestival Leuven 2021 zou kunnen van start gaan, maar ondanks enkele beperkingen heeft het festival een bijzonder geslaagde editie achter de rug! Het werd een filmfeest met talrijke bezoekers, Vlaamse filmmakers én internationale gasten die afzakten naar Leuven. Kortfilms die het vorig jaar online moesten waarmaken, kregen alsnog een welverdiende vertoning op het grote scherm. En vooral, heel wat nieuw talent kreeg de kans om hun werk aan de wereld voor te stellen!

Vlaamse competities

Tijdens de prijsuitreiking zaterdag 11 december werden de awards van Kortfilmfestival Leuven 2021 uitgedeeld. In de Vlaamse Competitie bekroonde de jury De dag die wit was van Wannes Vanspauwen met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. De film balanceert volgens de jury zorgvuldig tussen absurdisme en poëzie en blies hen al vanaf het intrigerende openingsshot weg. Vooral is de jury zeer benieuwd naar wat deze veelbelovende filmmaker in de toekomst gaat doen.


De Juryprijs voor het Beste Debuut gaat naar High Jump van Lennert Madou. Een verfrissende film die volgens de jury net als een prachtige dans perfect in balans was.

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Two to Tango van Dimitri Sterkens. Het publiek stemde deze treffende en intense parabel over de wereldpolitiek naar de eerste plaats.

De Juryprijs voor Beste Acteerprestatie gaat naar de 10-jarige actrice Pip Campbell voor haar rol in Wacht van Sophie Kurpershoek. De jury was vol lof over haar emotionele maturiteit en haar vermogen om door haar kwetsbaarheid licht te brengen in een donkere atmosfeer.

De Juryprijs voor Beste Cinematografie wordt voor de derde keer uitgereikt op het festival. Director of Photography Grimm Vandekerckhove ontvangt deze prijs voor The Sky Was Pink van Jules Comes. De jury stond versteld van de visuele schoonheid van de shots en het filmische gebruik van kleur en licht.

De Jury verkoos I Don't Feel at Home Anywhere Anymore van Viv Li als Beste Korte Documentaire in de Vlaamse competitie. De subtiele, maar krachtige beeldtaal in de film waren hier de overtuigende factor.

In de Vlaamse animatiecompetitie koos het publiek Little Ox van Raf Wathion en Patrick Vandebroeck uit als de grote favoriet omwille van de prachtige 3D animatie die aandoet als een impressionistisch schilderij.

Europese competitie

In de Europese competitie bekroonde de jury Dad's Sneakers van de Oekraïense Olha Zhurba. De jury noemde de film "nothing short of devastating" en prees het intrigerende acteerwerk en de onberispelijke uitvoering. De jury nomineert Dad's Sneakers eveneens voor de European Film Awards 2022.

Een eervolle vermelding van de jury gaat naar Fading Snow van Ania Morawiec voor haar innovatieve gebruik van de filmische taal om een ​​ongrijpbaar gevoel een stem te geven.

Het publiek viel binnen de Europese Competitie dan weer voor de charme van het bitterzoete An Irish Goodbye van Tom Berkeley & Ross White.

De Peer Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De jury van deze award wordt opgemaakt uit alle geselecteerde regisseurs binnen de Europese Competitie. Le Voisin de Lou van collega-regisseurs Victoria Lafaurie en Hector Albouker kwam als winnaar uit de bus.

Gastprijzen


Er werden ook enkele gastprijzen uitgereikt. 

Woensdag 8 december verkoos het Humopubliek Binge Loving van Thomas Deknop als winnaar van de Humo Award

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar The Tears of Things van Kate Voet. De persjury vond dat de film op een poëtische en hartverscheurende wijze de staat van een huwelijk toont wanneer de liefde is vervaagd.

De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn Savorless Salt van Mathieu Ghekiere en Bokkenrijders van Tom De LiègeMet een speciale vermelding voor Calin van Eva Eysermans. 

VAF Wildcards

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar vijf VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen.

De VAF Wildcard voor Fictie is voor Aulona Fetahaj met Passé Imparfait. Met speciale vermeldingen voor Au revoir au printemps van Khaël Touag en De dag die wit was van Wannes Vanspauwen.

De documentaire Wildcard is voor Camille Ghekiere met Nieuwkomers. Met speciale vermeldingen voor Z Bratem van Mattias Bavré en A Country in a Corner van Neema Ngeline.

Anne Verbeure ontvangt de VAF Wildcard voor animatie voor haar film Rode Reus.

Viet Vu wint de VAF Wildcard in de FilmLab selectie met My Own Room.

Sinds vorig jaar wordt de VAF Wildcard voor Scenario ook uitgedeeld, deze gaat dit jaar naar Linde Gossens met haar film De Branding.