Denemarken (kort)filmland

Denemarken is een echt filmland en Deense kortfilms zijn dan ook al vanaf het prille begin een vaste waarde op Kortfilmfestival Leuven. Hoog tijd om een special te wijden aan de Deense kortfilm, met vier verschillende programma’s: één rond Deense klassiekers, één rond het lands oudste kortfilmfestival Odense en twee rond inspirerende Deense regisseurs. Velkommen til dansk film!

terug naar het overzicht

Focus op Kristian Håskjold

Sinds 2018 staat regisseur Kristian Håskjold jaar na jaar met een pareltje op Kortfilmfestival Leuven. Hij viel er ook al in de prijzen toen A Worthy Man de Juryprijs voor Beste Europese Kortfilm en de daarbij horende nominatie voor de European Film Awards kreeg. Ook internationaal werden zijn kortfilms meermaals bekroond en zijn miniserie Chemo Brain ging in première op het befaamde Sundance Filmfestival. De kracht van zijn films zit in een vaak diep ontroerende, maar onsentimentele en onverbloemd eerlijke portrettering van mensen op een kruispunt in hun leven. Elke film wordt ingeleid door een vooraf opgenomen interview met de regisseur die nu volop bezig is aan zijn eerste langspeler.

-


Artist in Focus: Martin Strange-Hansen

Martin Strange-Hansen maakte met zijn afstudeerfilm in 2001 onmiddellijk indruk: hij won niet enkel de Prijs voor Beste Kortfilm op Odense Filmfest, maar ook de Studenten Oscar. Er volgden nadien nóg twee Oscarnominaties: in 2003 voor This Charming Man, die het prestigieuze beeldje mee naar huis mocht nemen, en dit jaar voor On My Mind. Ontdek de bekroonde kortfilms van deze Deense regisseur die ook een masterclass geeft op het festival.

-


Best OFF Odense

Geniet van vier kortfilms uitgekozen door OFF - Odense International Film Festival. Een selectie boordevol liefde en verlangen, dromen en hoop, en integere beschouwingen over de kwetsbaarheid van de menselijke geest. Al deze films wonnen eerder de Deense competitie op OFF, het oudste filmfestival van Denemarken.


In aanwezigheid van: Birgitte Sabina Weinberger

Met dank aan Birgitte Weinberger, OFF – Odense International Film Festival


Danish Classic Shorts

De Deense cinema piekt al enkele decennia. Van de eerste Oscar voor Beste Buitenlandse film voor Babette’s Feast in 1988 tot de meest recente voor Drunk van Thomas Vinterberg vorig jaar. Niet verwonderlijk dus dat hun kortfilms - die toch een graadmeter zijn voor de ontwikkeling van een filmland - ook al jaren een schatkamer zijn van filmische klassiekers. Een delicate mix van kortfilms: ontroerend, confronterend, donker of satirisch.


In aanwezigheid van: Birgitte Sabina Weinberger

Met dank aan Birgitte Weinberger, OFF – Odense International Film Festival