KORTFILMFESTIVAL LEUVEN

Kortfilmfestival Leuven, opgericht in 1995, presenteert jaarlijks een selectie kortfilms, zowel fictiefilms als animatiefilms, documentaires en non-narratieve films.

De Vlaamse en Europese kortfilmcompetities staan centraal op Kortfilmfestival Leuven. Er worden jaarlijks om en bij de negen jury- en publieksprijzen uitgereikt. Daarnaast pakt Kortfilmfestival Leuven ieder jaar uit met een reeks retrospectieve programma's en specials. Sinds 2007 worden ook de VAF Wildcards jaarlijks uitgereikt op het festival.

Kortfilmfestival Leuven beslaat doorgaans om en bij de 120-tal vertoningen, gespreid over negen dagen festival. Elk jaar vertoont het festival meer dan 200 kortfilms van over de hele wereld, verdeeld in meer dan 25 verschillende compilaties. Naast het uitgebreide filmprogramma, organiseert het festival uitdagende masterclasses, workshops en panelgesprekken voor filmliefhebbers en -professionals uit binnen- en buitenland. In 2014 overschreed het festival de kaap van 10.000 bezoekers.

Sinds 2012 is het festival Academy Award Qualifying, wat betekent dat de kortfilms die de juryprijzen van de Europese en de Vlaamse competitie winnen automatisch op de longlist van de Academy komen voor beste kortfilm. Daarnaast werd het festival in 2016 BAFTA Qualifying en in 2017 nomineerde het festival voor het eerst een kortfilm voor de European Film Awards.

Sinds 2002 gaat Kortfilmfestival Leuven integraal door in Kunstencentrum STUK. In 2021 en 2022 sloot STUK tijdelijk voor verbouwingen en verhuisde het festival voor een tijd naar Cinema ZED Vesalius, maar vanaf 2023 gaat het festival weer door in STUK. 

PRIJZEN

Het hart van het festival zijn de verschillende competities met bijhorende prijzen. Dit zijn de prijzen die Kortfilmfesitval Leuven jaarlijks uitreikt:

 

TEAM

Vincent Langouche


Programmator en coördinator

vincent@kortfilmfestival.be

Emma Van den Broucke


Productie, vrijwilligers

emma@kortfilmfestival.be

Esther Lamberigts


Communicatie, promotie & pers

esther@kortfilmfestival.be

Jonas Cantoro


Boekingen en Film transport

jonas@kortfilmfestival.be

 Frank Moens


Assistent programmatie

frank@kortfilmfestival.be

Johan Van Schaeren


Coördinator Fonk vzw

johan@fonk.be